2016. április 6., szerda

Juhtúrós-medvehagymás sajtos rúd (vagy perec)


Már elindult a medvehagymaszezon, sőt a javában zajlik, nemsokára megyünk szedni a Bakonyba. De enélkül is csurran-cseppen mostanság medvehagyma innen-onnan, piacról, Gerecséből szüleim jóvoltából, így szinte mindennapos vendég a konyhámban. Nyersen is esszük, de készült a közelmúltban pesto, fűszervaj, tejszínes-medvehagymás csirkemell és pulykamell, muffin is. 
Most bemutatom az egyik kedvenc medvehagymás süteményreceptemet:

Hozzávalók:

25 dkg liszt
25 dkg juhtúró
1 egész tojás
25 dkg vaj
1 kiskanál só
1 kiskanál sütőpor
1 csokor medvehagyma (kb. 15-20 levél)
10 dkg reszelt sajt  és 1 tojás a tetejére

Elkészítés:

A puha vajat és a juhtúrót, valamint a lisztet és a sót összemorzsoljuk, belekeverjük a tojást is. Elméletileg sütőpor nem kell bele, így is szép magasra feljön. Esetleg a biztonság kedvéért lehet bele tenni egy kiskanállal. Simára gyúrjuk a tésztát. A medvehagymát apróra vágjuk és belegyúrjuk a tésztába.
Lisztezett gyúródeszkán kb. 1 cm vastagra nyújtjuk a tésztát. Pizzavágóval vagy késsel szabályos rudakat vágunk, a tetejét megkenjük tojással, majd megszórjuk a reszelt sajttal és előmelegített sütőben 180 °C-on megsütjük.

Nemrég beszereztem egy pereckinyomó formát, így most már helyre kis pereceket is tudok gyártani ugyanebből a receptből. Így talán még mutatósabb, ha időm engedi, csinálok medvehagymás változatot is, egyelőre elégedjünk meg a macimentes perecekkel.

Juhtúrós-sajtos perecek medvehagyma nélkül.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése